TERAPEUTISKE SAMTALER TIL GRAVIDE OG NYBAGTE MØDRE

Udover min jordemoderuddannelse er jeg uddannet psykoterapeut. Jeg trækker på viden og erfaring fra begge uddannelser i samtaler med gravide og nybagte mødre.
Jeg har specialiseret mig indenfor 3 områder: graviditetslede, traumatisk fødselsoplevelse og fødselsreaktion- og depression.

1. Graviditetslede
Der er stor forventning om glæde og lykke fra mange sider, når man er gravid. Der er forventning fra familie og venner, fra jordemødre og læger og ikke mindst fra en selv om, at man er glad i sin graviditet. Der er forventning om, at man nyder at være gravid.
Det er derfor svært at føle det stik modsatte. Nogle kvinder føler lede ved at være gravid. Det føles så belastende og ubehageligt at være gravid, og samtidig er det næsten umuligt at tale om, fordi det føles skamfuldt og forkert.
Det er ikke fordi, man ikke ønsker barnet eller ikke ønsker at blive mor. Man vil bare gerne have sin egen krop, sin bevægelighed og sit humør tilbage og have graviditeten overstået i en fart.
En samtale om de svære skamfulde følelser kan være hjælpsom og bidrage til at acceptere, at man simpelt hen ikke kan lide at være gravid, og at det ikke er tegn på noget andet, end hvad det er: Det opleves rædselsfuldt at være gravid.

2. Bearbejdning af fødselsoplevelse
En kvinde bliver ikke traumatiseret af en fødsel, men af at hun ikke får talt om og bearbejdet oplevelsen på en tilstrækkelig dyb og forstående måde. En traumatisk ubearbejdet fødsel har store følelsesmæssige omkostninger lige fra depression til et besværligt og problemfyldt forhold til sit barn. En kvinde bærer sin fødsel med sig hele livet, så det er vigtigt, at den ikke bliver en ubærlig byrde.
Samtalen hjælper med at forstå egne reaktioner og følelser og med at få sat fødslen ind i den rette sammenhæng.

3. Fødselsreaktion og fødselsdepression
Ligesom der er store forventninger om glæde og lykke i graviditeten, er der også forventninger om moderlykke, stolthed og kærlighed, når man får sit barn. Sådan fungerer det dog ikke for alle kvinder.
Det kan være forfærdelig svært at blive mor og samtidig føles det skamfuldt, at den forventede moderfølelse udebliver og lader vente på sig.
Der er mange grader af ubehag og negative følelser i forhold til at blive mor.
For nogle kvinder tager det lang tid at vænne sig til den nye morrolle, og for andre kvinder giver mange nætter uden sammenhængende søvn depressive symptomer. En kompliceret og ubearbejdet fødsel, et uroligt skrigende barn eller problemer i parforholdet kan medvirke til, at den første tid som mor bliver fuld af tristhed, selvbebrejdelser og fortrydelse.
At samtale om de svære følelser og en beroligende massage er hjælpsom i denne ekstra svære og bekymrende periode.
Hvis du får hjælp fra det psykiatriske mobilteam eller får medicin, kan samtale og massage hos mig være et godt supplement.